24.12.2020

Antaa tulla vaan

Ja niin laskeutui rauha Maininkitielle. Niin on kaikki valmiina, listat on saatu yliviivattua ja nyt pääsee nauttimaan. Aamulla syötiin puurot ja puuro oli erikoinen tänä vuonna. Olin taannoin laittanut pakastimeen voita jäähtymään, kun meni liian kuumaksi. En nyt muista mitä siitä olin tekemässä, jotain. Kekkasin, et sotkenkin tämän rasvan nyt joulupuuroon, oikeeta voita. Nam. Vähä niin kun gyrmeepuuro. Sit selvisi, et olinkin ollut tekemässä tod näk valkosipulivoita ja voissa oli jo valkosipulit laitettuna. En mää sitä jäätyneestä voista huomannut, mut joulupuuron maku oli aika tuju. Ei nyt huono, mut joo. Tekevälle sattuu. Otan glögiä päälle. 
Kyllä. Joulun valmistelut ottivat sen kaks päivää ja yhden illan, niin ja tietty vielä tää aattoaamu. Ihanaa, koti on siivottu. UK tamppas matot ja pestiin lattiatkin mattojen alta. Oli puhdas tuoksu. Paras kliimaksi emännälle on tietysti se, kun pääsee sisustaa ja stailaa. Ehkä lähti vähän lapasesta, mut suokoon se näin jouluna. Yks iso osa joulutunnelmaa on siisti ja nätti koti. Ainakin minulle. Jollekin se ei ole ja hyvä niin. Ilmassa tuoksuu kinkku ja tortut, ja ihan kuin noi havut toisi pikkasen oikuusipuu tuoksua. Ja hei, yks helvetin iso paketti on ilmestynyt kuusen alle (tai siis sivulle, ei mahu alle) ja siinä taitaa lukea Markulle. Voi ei apuaaaa!


Syödessä valkosipulijoulupuuroa katsottiin kirkon menoi ja julkastiin joulurauha. Oli harras fiilis. Ehdottelin UK:lle et laitettaisi töllö kiinni aatoks. Toki, uutiset täytyy hänen saada katsoa mut muutoin Rva. voisi laulaa kauneimmat joululaulut heela natten. UK saa lukea jouluevankeliumin (se tuli postissa kirkko ja kaupunki lehden mukana.) Kello kolome myö määmmä joulusaunaan. Sekin on perinne joka on hyvä olla. Vielä kun pääsis hankeen tekemään nakkena enkeleitä. Siitä ei joulun pidot enää paranis. Noh, tunkeudun hetkeks pakastimeen, ajaa saman asian. 


Rva. on tauotta touhunnut. Jalat huutaa hoosiannaa mutta mieli on virkeä ja jouluinen. Ai niin, se ruisleipä. Heleppo se on mutta ottaa aikansa. Ja ehkä vielä pientä hiomista, niin vot sie hyvä siitä tulee. UK kehui, et tulee ihan lapsuus ja mummola mieleen. Eli aitoa kamaa, sano. Sen verta on ollut hommaa, vilinää ja vilskettä, et nyt on kyllä lupa levätä. Ja hei, nauttii ihan hemmetisti. Kinkku meinas mennä ylikypsäks ja olin jo perumassa joulun. UK kysyy vakavana, et pitääkö se hankkia uusi kinkku. Paistomittarin kans teknisiä ongelmia ja sisälämpötila kohosi kasikymppiin (optimi 75.) Voe helevetin helevetti, en tykkää kuivasta ja mureasta kinkusta. Sen pittää olla kostea ja mehevä. Noh, otettiin illaks huikopalana kinkkuserviisi ja katso, herran enkelit oli ilmestyneet ja kinkku oli just hyvä. Joulu pelastettu ja maassa rauha. 


Mut muutoinhan mie olen ihan sekaisin (lue;glögipäissään.) Olin eilen laittanut muistutuksen kännykkään, että muistan ottaa ne helvetin ruisleivät uunista ajallaan. Näin kello ilmoittaa ajan täyttyneen ja hälärit hälyttää. Niin missä? En löydä koko kännykkää. Kuuluuko se makkarista, juu ei. UK jo kommentoi, että se soi eteisessä. Ääni voimistuu, mutta puhelinta ei näy missään. Missä vit... se oikein soi. Onko se tippunut tuolin väliin, alkaa jo mennä hermostuksen puolelle, kunnes tajuan, et se on mun kotipöksyjen taskussa. Tietenkin. Äly hoi elä jätä. 


Nyt meillä on torttukaffet. Lämmintä torttua ei mikään voita, just tulivat uunista. Pitää vaan varoa ettei polta kieltä. Se ois sit taas joulu pilalla. Illan serviisi menee niin, et ensin on se evankeliumi. Sit kalapöytä ja sit lämmin. Pitkällä kaavalla. Pikkasen vinhoa juu kuuluu asiaan. Sit meille tulee pukki, siinä meneekin tovi, koska lahjoja on niin hirveesti (koska minä kiltti.) Sit käydään jälkiruokain, juustojen ja herkkujen pariin. Tein muuten ite jäätelöä (taas se kehuu itteensä.) Nyt on makuna glögi, pipari ja tummasuklaa. On joko hyvä tai ihan perseestä. Riskejä kannattaa ottaa myös näin jouluna. Ehkä illalla käydään katselemassa, kun tontut ja pukit ovat sammuneet pusikoihin. Niin ja samalla sulaa kinkku. Jaksaa syödä sit huomennakin. Exä eli Ukkorähjä tulee dinnerille. 

Hei, hemmetin hyvää joulua teille kaikille. Olkaa kilttinä nyt ja aina! 

2 kommenttia:

 1. Voi ei apuaaa! Nyt mua jännittää tietää, mitä siinä Markun isossa paketissa oli? Vai saako sitä kertoa?

  Ihana jouluhassutteluteksti :). Tulin taas iloiselle mielelle, vaikka arki alkoikin tänään (lintsaan tässä työn lomassa ja lueskelen kuulumiset).

  Valkosipuliriisipuuro kuulostaa kieltämättä aika eksoottiselle. Vähän niinkuin kaalilaatikko, johon laitoin vaniljakastiketta, kun luulin sitä laatikkoa kaura-omenapaistokseksi (mitäs olivat laittaneet kaalilootan yhtäkkiä siihen, missä on A I N A ennen ollut jälkiruoka..).

  Lupsakkaa loppuvuotta Touhukkaalle ja UK:lle kans!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hellurei! Paketissa oli se toivomani jäätelökone. Mistä se pukki aina tietääkin. Mut ehdoton joulun lahjahitti oli lihaskuntovasara. Sillä kun paukuttaa niin ei särje paikkoja.

   UK söi puuron loppuun, mää passasin. Sen verta oli outo maku. Mut hah, toi on vielä paree, vaniljakastiketta kaalilaatikkoon. Aika exotique.

   Tässä just pyörin älyttömänä, alkaakko poistaa joulu (joutaa jo) vai lähenkö lenkille. Ulkona ihana tuuli, parasta. Ehkä ensin uimaan ja sit siivoo joulu veks.

   Kiitos Annukka kuluneesta vuodesta, olihan tää aika kökkö. Toivotaan parempaa myös teille molemmille!

   Poista