6.4.2014

Aamun taikaa

Sataa hyvin lempeästi ja tuivertava tuuli on mennyt menojaan. On rauhaisa aamu, kuuntelen lintujen elämän iloa ja ryystän mokkaa nautiskellen. Istun mökin terdellä ja järvi on menettänyt jäisen peitteensä. Sen pinta väreilee juuri sen verran, että ymmärtää veden liikkeen. Joutsenet huutaa vastarannalla, mitä lie rääkyyvät. Nyt sade aloittaa rummutuksen peltikattoon, se on rauhallinen saundi. Ihana aamuhetki.

Tultiin eilen paratiisiin. Auringosta huolimatta, hiukkasen oli Martan viileä päivystää terdellä. Tuuli oli kylmä ja napakka. Kun meillä tuulee, niin aina näin alkukesästä se on jäätävää. Kesällä taas tuulikin on armahtava ja tuo kaivattua helpotusta helteeseen. Siksi en siitä valita. Se on mun kamu.


Otin ja tiskasin astioita talven jäljiltä. Pesin kaappeja ja olikin mukavaa touhuta. Ovat nyt puhtaana vastaanottamassa kesää ja mökkikautta. Täytyy tehdä tällai pikkuhiljaa, aina yksi järjestettävä kohde viikonlopussaan. Ei kuulkaa tule ressi, eikä ahistus. Ensi viikonlopulle jää ikkunan pesut, sitpä alkaisi olla torppa kunnossa. Pihahommia tehdään, kun kelit selkeesti lämpenevät. Onhan tämä tuttua hommaa, yhdeksäs kesä lähtee vuokralla. Meillä on ollut hyvä tuuri mökin suhteen. Ollaan saatu pitää sama tölli näinkin monta vuotta ja vuokra on suht edukas, laatuunsa nähden. Kiitos luojani siitä.


Mökkimatkan varrella on kalasavustamo. Näinkin monta vuotta ollaan aina ajettu ohi ja joka kerta tummattu, että pitäisi piipahtaa. Nyt sen teimme ja kiesus, kun olikin herkullisen oloinen mesta. Mukaan lähti kaikenmoista kalaisaa herkkua. Olin vain tehnyt sen virheen, että siinä siivouksen lomassa vetelin irtsareita pahimpaan nälkääni ja sit ei oikein jaksanut syödä. Hölmö minä, tyhmä minä. Mutta taivaallisen ihania herkkuja oli, keitettiin kaveriksi epsanjalaista uuttapottua. Postaan nyt iPadillä, saatte kuvia paikan tiskeistä, kunhan laskeudun kotikonelleni. Ei varmasti ollut viimeinen kerta, kun paikasta haemme fisuherkkuja.

Höh, jostakin kuuluu hälytysajoneuvon ääni. Se ei istu tähän maisemaan. Täällä ollaan pois maailmasta, varsinkin pahasta sellaisesta. Tänne ei kuulu, hätä eikä huoli. Tää on silleen turvasatama. Mökillä eletään jotenkin eri elämää kuin kaupunkilaisessa oravanpyörässä. Täällä on rauha, itsessä ja sen sielussa. Siksi(kö) tästä aina niin antaumuksella nautin. Varmaan niin tai ainakin sinne päin.Raittiin ilman myrkytysvaara on olemassa. Ihan tosi. Aina palatessani kaupunkiin, on naama punainen kuin tomaatti ja sellainen raukea mökkiväsy. Onhan se taivahan tosi, kun elinpiiri laajenee ulkoiseksi, niin hetken menee ropalla tajuta tämä ulkoistaminen. En mie sisällä möllää, sitkeesti tässä istun, satoi tai paistoi. Olen niin sanotusti pihalla.

Sade yltyy. Tuntuu kesälle. Menen vielä neitsytkammariini. Sateen ropina nukuttaa somasti. Ei meil ole mikään kiire, hetken voisi vielä uinahtaa. Ensi viikko on rankka, henkisesti ja fyysisesti. Nyt tarvitaan voimaa. Tahdon olla maailman vahvin nalle. Niin onkiin. 

8 kommenttia:

 1. Oi että, olette aloittaneet jo mökkikauden. Meillä se on vasta edessä....

  Vuokranantaja on vastaavasti varmasti tyytyväinen teihin, pidätte mökistä hyvää huolta, ette riko ettekä räyhää :-D

  Sateen jälkeen kun tulee muutama lämmin päivä, niin kevät räjähtää vihreydessään käsiin! Ihanaa aikaa se.

  Tsemppiä ens viikkoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hiukka viliponen viikonloppu, mutta ei se tahtia haittaa. Tarpeeks vaan lämmintä ylle.

   Vuokranantaja lienee yhtä tyytyväinen kuin me.

   Siellä jo pikku vihreää punkee. Jos tulee lämmintä, niin kohta räjähtää. On kevät aikaisessa. Jess!

   Poista
 2. Meillä se savustamo on kuulunut vuosia mökkimatkaan. Heidän lohi-aurajuustopasteijat on aivan parhaita. Ensimmäiset syödään jo savustamon pihalla. Onneksi nyt sataa. Luonto tarttee vettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille ko. paikkaa on suositeltu ja ei ollut pettymys. Hei, pasteijat olivat todella maukkaita.

   Luonto kiitti sateesta, selkeästi nautti.

   Poista
 3. Löydytkö instagramista? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole hän. Oliko instagrammi se valokuvasivusto. Meinaa jo mennä sekaisin tästä somesta ;)

   Poista
 4. No ei olis pitäny nälkäisenä tulla tänne, kun nyt alkoi ihan hulluna tekeen mieli savustettua kalaa, eikä meillä nyt oo sitä savustamoa tässä nurkalla :). (Pallogrilli tosin savus viimeksi niin, että peittyi koko kortteli sauhuun, kun koitin saada sitä syttymään paria hassua makkaraa varten. Mikrossa lopulta lämmitin).

  Toivottelen sulle kauheesti kaikkia hyviä voimia tulevaan viikkoon :)

  VastaaPoista
 5. Ylensä me savustetaan ihan ite, mut tossa putiikissa oli niin paljon kaikkia herkkuja, että päätettiin kokeilla. Eikä ollut pettymys.

  Älä kerro kelleen, mutta syötiin sunnuntaina aamiaiseksi grillimakkarat.

  Kiitos voimista, niitä tarvitaan.

  VastaaPoista