26.10.2013

Lauantai lempeä

Viikonloppu jolloin ei ole hoppu. Ei mitään suoritettavaa. Ihana tunne, vapauttava. Pyysin Ukkorähjältä yksinäisen illan. Tahdoin olla vain keskenäni. Joskus on vain sellainen tunne, että haluaa olla omassa suloisessa seurassaan. Mie niin kuin nautin. Siivoilin kevyesti ja haahuilin. Minnuu ihan hiukkasen huvitti, sillä rööki on vaihtunut sähköiseen ja olut holittomaan. Huijaanko vain itseäni, mutta jonkun tyydytyksen siitä saan. Kynttilöitä poltin ja hämärän hyssyä vietin. Illan kruunasi saunavuoro. Yritin löylyttää kipua pois ja sieluni puhtaaksi kylvetin.

Tästä aasin tahi muun sorkkaeläimen silta eiliseen töllötys ohjelmaan, Inhimillinen tekijä. Puhuttiin kivusta, minulle niin tuttua. Kyllä löytyi yhtymäkohtia omiin kokemuksiin ja sainkin todeta, että mun tuntemat ovat siis jo kroonisia. Tästä ei ole tarkoitus tehdä valitusta, kipuileva ihminen välttää sitä. Valittamista. Hassuinta tässä on se, että sitä ikään kuin hyväksyy sen, että jokapäiväinen kivun tunteminen on ihan normaalia. Ne pienet ohikiitävät hetket jolloin et tunne kipua, ne ovat epänormaalia. Minäkin varmasti olen saanut luulosairaan leiman, turhan valittaja, ota pilleri ja lopeta tuo ruikutus. Jäin kovin miettimään, että en ole koskaan antanut kivun tulla, enkä ole sitä hyväksynyt. Se kuulemma helpottaa. Sitä vain taistelee vastaan. Tuulimyllyjäkö. Hyvä olisi myös miettiä, mitä kipu yrittää minulle kertoa. Missä mättää? Se on kokonaisvaltainen tila. Eikä aina pelkästään fyysinen. Siinä on mukana myös sielu, sydän, mieli ja whatever.

Kohta on Joulu
Kertokaapa minulle, olenko oikealla vai väärällä tiellä, jos tämä kiropraktikkoilu tekee minusta entistä kipeämmän? Kiron mukaan tämä on normaali prosessi, viturallaan oleva kehoni etsii epätoivoisesti oikeaa asentoa ja siitä kipu. Onko sekin hyväksyttävää, että kävely sattuu ja keho vammautuu. Jos kuuntelisin itseäni, puhaltaisin pelin poikki. Kuitenkin taka-alalla siintää kärsivällisyyden palkinto, kivuton olotila. En mie tiiä. Jos nyt luovutan, en voi koskaan tietää mihin tämä hoito johtaisi. Annanko mahdollisuuden vai heräänkö yksi aamu, että en enää pääse jaloilleni? Sikäli hassua, että tämä minulle johdatettu kipuilu alkaa olla kokonaisvaltainen. Leikattu olkapää armahti, mutta niskapaska, lonkka ja nyt selkä, muistuttavat minulle tämän kipuilun todellisuuden. Olisi intresanttia kokeilla, että antaisin tämän kaiken jollekin. Hän joku saisi hetken kokeilla tätä tuntevuutta. Sitten vaihdettaisiin mielipiteitä ja täytettäisiin kaavakkeita. Asteikolla yhdestä kymppiin. Missä tuntuu ja kuinka paljon? Luulenko vain kipuni, kuvittelen. Älä valita. Heikot sortuu elon tiellä ja silleen...

Vain Elämää!!! on huikea tänäkin vuonna. Minä jopa väitän, että tämä artistikaarti on tulkinnallisesti lahjakkaampi kuin ykköstuotantokausi. Kun osallistujat julkaistiin, moni valitti mielenkiinnottomuutta. Toki, ykkösen valovoimaiset tähdet ovat ihan omassa luokassaan, mutta hillittömän mielenkiintoista porukkaa on tämäkin. Varsin nämä urospuoliset kisailijat ovat yllättäneet. Eilinen Annan päivä oli kyllä huikea. Miehän vollaan läpi ohjelman ja sitä ei voi olla huomaamatta, kuinka sielut vereslihalla jokainen tähti hoitaa kenttänsä. Mahtavaa tulkintaa! Olen kiitollinen tästä ohjelmasta.

Viikonlopulle ei siis ole mitään pakotettua. Mutta odotan jo, että pääsen tuunaamaan uutta työpöytääni. Ohjelmassa on maalikauppaa ja välttämättömyys tarpeiden hankintaa. Tilasin muuten pöytälevylle lasin. Tarkoituksissa olisi tapiseerata osa pöydästä ja siihen sitten lasi asetella. Kuukausi pitää lasia odotella ja se maksoi enemmän kuin koko pöytä, pah. Mutta kun saa jotakin päähänsä, niin sehän on tehtävä. Varmasti maalipinnan joutuu vetämään kolmeen kertaan, joten nämä veepeet meneekin mukavasti pöytää puuhastellessa. Nyt maltti on siis valttia, tehdään huolella, niin tulee nättiä.

Vein viikolla tavaraa ullakkokomerooni. Minut kohtasi tekemätön, silmistä pois suljettu tehtävä. Säilytystila on vielä muuton jäljiltä kaaottinen. Sinne niin olen vain kaiken tunkenut, vailla mitään järjestystä. Siihen asiaan ajattelin nyt puuttua. Tehtävä ei ole suuren suuri, kunhan siihen vain tarttuu. Teen sen alta pois ja saan lisää tilaa ja hyvän mielen. Joku tehtävä voi olla luonteeltaan vastenmielinen, mutta ajattelin toteuttaa siinä käänteistä metafysiikkaa. Se on ihana, minulle lahjoitettu suoritus. Mieluusti voisin heittää sinne pommin ja katso, on siistiä ja avaraa tilaa. En mitään ole sieltä tarvinnut, ilmankin siis tulen toimeen. Kerrottakoon nyt kaikille, että tavara siellä pursuilee ulos, kun oven saa auki. Katosta lattiaan rojua, sulassa sovussa mattoa ja maalipurkkia. Listanpätkää ja vanhaa kudetta. Se on nyt hyvä siivota, eihän sitä tiedä, jos tässä kohtapuoleen päästään taas muuttohommiin. Onpahan sitten siisti tila hoidella. Kauas katsoo hän. On järkeväkin.

Nyt laitetaan ykköstä silmään. Näkemiin ja kiitos. Lauantai on viikon paras päivä, eikö?

10 kommenttia:

  1. Heips, en tiedä oletko oikealla vai väärällä tiellä kuten kysyit mutta tuli vaan mieleeniomalta kohdaltani parin vuoden takainen jutska. Koska mulla on korkea jalkaholvi päätin teettää ammattikoululla (asiantuntijoilla) tukipohjalliset ehkäisemään jalkojen "väsymistä".
    Lopputuloksena oli että jo pienekin matkan jälkeen tunsin niin kovaa kipua lonkassa että hikipisarat sinkoili otsalla! Sitkeesti käytin niitä (talvikengissä) kun luulin että vaatii vain tottumista. Kesällä ei kipua kun en niitä käyttänyt.
    Seuraavana talvena ei myöskään kipua koska unohdin ne hiton pohjalliset. Kun sitten laitoin ne jälleen sama viiltävä kipu palasi.
    Oma diagnoosini: Onkohan liian myöhäistä 50-60 -vuotiaiden asentojen muokkaus? Täh?

    Aivan ihana nyyhkyohjelma Vain elämää. Hyvät tyypit, Juhatapiokin yllätti:)

    Ps. Laitahan ylimääräiset turhat kamat myyntiin Toriin tai Huutikseen, saat tilaa ja rahaa ja teet jonkun iloiseksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihan samaa olen miettinyt. Mulla on tunne, että kuntoliikunta olisi nyt parasta lääkettä. Mutta Kiro on sitä mieltä, että toi niskan hermotus pitäisi saada kuntoon ennen kuin mitään...

      Vain elämää pelastaa perjantai-illan, sitä ihan jo nyt odottaa.

      Hyvä, tavaraa on, pitänee katsoa mitä voisi laittaa myydä vai onko pelkkää rojua ;)

      Poista
  2. Ite kävin viime viikolla kalevalaisella jäsenkorjaajalla. Kolme tuntia väänneltiin ja käänneltiin varpaista sormpenpäihin asti ja kun lähdin mökistä pihalle, tuntui, että askeleet olis olleet jotain parin metrin mittaisia ja lennokkaita. Ja kättä, joka ei kahteen vuoteen liikkunut (sen jäätyneen olkapään takia) pystyi pyörittämään ympäri ja ämpäri. Hassu tunne. Ja ihan mahtava. Ja lantio mulla kuulemma oli vinossa ja selkä, mutta sen kolmen tunnin jälkeen jo paremmin suorassa. En osaa sitä oikein kuvailla, mutta kylllä näin parin päivän jälkeen tosiaan tuntuu, että korjailtu on. Ei mitään sun kipuun verrattavaa varmastikiaan (tiedän kyllä, miltä se tuntuu, koska on omakohtaista kokemusta), mutta sellasta jomotusta kumminkin.

    Komppaan Viiviä tuossa mitä kirjoitti, että voipi olla, että meidän vanhusten pitäis jo olla ihan vaan siinä asennossa, mihin ollaan matkan varrella vinksahdettu, mutta muuten pitää itse itsestämme huolta. Liikkua ja juosa paljon vettä ja jos saan sanoa, niin jättää kokonaan pois terveyden ykkösvihollinen eli vehnä. (Toivottavasti tästä nyt ei kukaan käy kimppuun, mutta on vaan niin totta, että siitä on nivelille haittaa. Ja eräskin reumakivuista kärsivä ystäväni muuttui liki kivuttomaksi, kun lopettin vehnän tyystin.)

    Tupakattomuudesta tulee täältä tosi korkea hatunnosto ja kumarrus. Tosin en tiedä siitä sähköstä, onko kuinka haitallista, mutta ainakin oot parannuksen tiellä ja sekös ilahduttaa.

    Hauska nähdä, kuinka perustoimistopöytä muuttuu sun käsittelyssä glamouriksi niin kuin kaikki mihin kosket.

    Kivaa erakkoviikonloppua :). Vai joko se loppui?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun yksi tuttava on suositellut jäsenkorjaajaa. Menen siis sinne.
      Olen vähähiilarisella valiolla, mutta viikonloppuisin menee myös vehnää. Eli pitäisi kokeilla ehdoton kielto. Tiedän tuon, että vehnä voi ylläpitää tulehdustilaa kehossa. Niin ja nyt on turha vinkuu, etten saa bullaa, edes yhtä ;) Kokeilen täyskieltoa, katsotaan...

      Kai siinä sähkärissä on omat myrkkynsä, niin kuin kaikissa nautintoaineissa. Mut vähemmän kuin tavallisessa.


      Pöytää on kyllä kiva t(d)uunaa. Saa sit nähdä miten maalit pysyy pinnassa.
      Mulla oli erakko Pe-ilta, se riitti.

      Poista
  3. Onko kiropraktikko sanonut kuinka kauan tuossa toipumisessa tai uuteen formaattiin taipmisessa menee? Ehkä olisi helpompi kestää tuskaa, jos olisi edes jokin suuntaa antava aikatulu. Jos sittenkin vielä tuntuu pahalta, niin voinet hyvillä kielin sanoa kokeilleesi ja todeta, että ei ollut sun juttu!
    Niin tai näin,toivottavasti saat kivun pois. Mene siellä Taikuissa hierojalle, ne osaa tehdä oikeat temput :-)
    Juha Tapio on suosikkini, varsinkin eilisen jälkeen! Hänen laulamana biisi oli parempi kuin originaali. Annasta olen kahta mieltä, onko hän ihana spontaani ja energinen vai huonostikäyttäytyvä ADHD.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se aikansa ottaa. Ei ole hetkessä tähän tilaan mennyt, eikä hetkessä parane. Vuoden hoitojaksoa ehdotti.

      Pauli on mun makuuni. Joskus kuuntelin paljonkin. On Anna aito. Samanlainen Adhd kuin meitsi nuorena. Päläpäläpälä...

      Poista
  4. Mä komppaan Annukkaa: kun pari vuotta sitten vähensin vehnän minimiin niin loppui kuin seinään parissa sormessa pakottava nivelkipu (nivelrikko). Nykyään käytän gluteenitonta mm. kauraa puuroon:)-
    - Sähkisröökin nestessä on samaa perusainetta kuin esim. astmapiipussa ja nikotiiniä. Kaikki normitupakan myrkyt puuttuu. Joten uskon sen olevan parempi vaihtoehto, samoin ovat kaksi lääkäriäni sanoneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jess! Ihanaa Viivi, kun oot samoilla linjoilla, koska se vaan on niin totta.
      Ja näillä meidän ohjeilla saadaan Martta terveeksi, niin ettei tarvi enää käydä kiropraktikolla :).

      Poista
    2. Mahtavaa! Mulla on oma hoitohenkilökunta!!! Tää kertoo tuloksia. Vehnät veks! Ja sit läks. Hah, runon pätkää pukkaa...

      Poista
    3. Ja vielä tosiaan pliis mee sinne jäsenkorjaajalle.
      Se oli sellasta sopivan kovaa, mutta lempeää käsittelyä, jossa ei koskettu nikamiin, eikä saanut myöskään tuntua vääränlaista kipua.

      Nauratti kun korjaaja käski mun tekemään käsi koukussa sellaista liikettä, että ihan kuin sahaisin puita. No, minähän tein työtä käskettyä ja aloin sahaamaan, johon korjaaja sanoi, että "Ei urakalla vaan rauhallisesti" Mutta kun on tottunut, että jos kerran sahataan, niin sit sahataan vauhdillla :D

      Suosittelen todella lämpimästi jo näin yhden kerran kokemuksella.

      Poista