28.8.2011

Merkityksellinen kääpä

Hiljainen aamuhetki. Niitä parhaita. Joutsen pariskunta lensi äsken ihan vierestä, niin läheltä, että olisin voinut koskettaa. Kävivät hyvästelemässä joka syksyiseen tapaan. Lensivät tästä, kaarsivat lahden pohjukan ja tulivat takaisin isoon ääneen huutaen. Huusin takaisin: "Ensi keväänä nähdään, olkaa kilttinä!" Tiesittekö muuten, että joutsen on uskollinen kumppanilleen läpi koko elämän? Oliko tämä minulle joku näytös numero. Merkki tahi enne siitä kuinka minun tulisi menetellä. Niinpä, mehän olemme Ukkorähjän kanssa kuin joutsenet. Kaksi kaunista. Piha pihlajasta tipahti kellastunut lehti, onko tämäkin joku enne tahi merkki? Juu, kyllä varmasti. En vain tiedä mikä? Elämästä tuleekin äkkiä mielenkiintoista, joka puolella on enteitä ja merkityksiä, osaat vain tulkita niitä. Höpö, höpö, saa ja pitää hassutella....

Flunssa pirulainen jäytää vielä sisuksissani. Kenties eilinen sienimetsä ei ollutkaan niin hyvä idea. Sielu kyllä lepäsi, mutta kovin otti voimille. Antoisa sieniretki oli kyllä palkitseva. Kaikkea hyvää koriin päätyi ja kuivuri on huutanut 24/7. Keksittiin eilen mahtava tattituote. Oli tarkoitus sitä kokeilla, mutta Martta oli niin voipunut, että emme jaksaneet. En voi sitä paljastaa vielä, täytyy hommata idealle patenttisuoja. Se on varma hittituote, sillä meistä tulisi miljonäärejä. Ajattelimme viedä tuotteen suoraan Italian markkinoille, siellä ovat valmiita tekemään vaikka murhia hyvän herkkutatin takia. Kenties paljastan salaisen reseptin täällä joku päivä.

Ihanaa Tattia!

Syötiin eilen mehevät lampaankääpäpihvit. Siitäpä ei ape paljoakaan enää parane. Lisukkeena kasvishärpäke. Täydensivät sulokkaasti toisiaan. Yleisön pyynnöstä reseptit tässä.

LAMPAANKÄÄPÄPIHVIT


Valitse tasalaatuisia / kokoisia sieniä. Hyvä koko on n. kämmenen kokoinen. Tee 3x panerointi. 
1. Vehnäjauho ( n. 1 dl.)
2. Kananmuna ( 2 kpl. vatkaa rakenne  rikki.)
3. Korppujauho ( n. 1 dl.)
Laita nämä valmiiksi pannun viereen ja sotke kaikkiin aineksiin suolaa, curry, pippuri ( käytin mustap. chilirouhe.) Paneroi kaikki pihvit valmiiksi lautaselle, kuumenna voi-öljyseos kullanruskeaksi ja paista sieniin kaunis pinta. Pilkoin myös pannulle valkosipulinkynnen antamaan hiukka makua. Kypsennä pihvejä miedolla lämmöllä n. 15-20 minuuttia.  Lampaakääpä on hieno sieni, kypsennettäessä "liha" muuttuu keltaiseksi herkuksi ja muistuttaa kanaa. 

Paneroitu kääpä

Kääpä paistuu

Syötävää


KASVISHERKKU UUNISSA


Tästähän nyt voi tehdä mitä erilaisempia versioita. Minä ainakin laitan mitä kaapista sattuu löytymään. Nyt käytin näitä ainesosia.


n. puoli kiloa kaalia 
3 porkkanaa 
1 purjo
1 kesäkurpitsa
2 valkosipulinkynttä
tuoretta basilikaa
2 dl kookoskermaa
2 dl paseerattu tomaatti
loraus kermaa
suolaa, chiliä, pippuria
Avokadoöljy, siirappi
Juustoraaste


Valmistus on helppo ja nopea. Suikaloi kasvikset ja laita ne uunivuokaan. Lorauta hiukka öljyä kasvisten pintaan. Kaada päälle keskenään sotketut kookos, tomaatti, kerma ja mausteet. Lopuksi hiukka siirappiraitaa ja juustoraaste. Uuniin  200 astetta,  n. 1 tunti. Anna hetki vetäytyä ja nauti. Itse teen aika paljon näitä kasvisvuokia. Tämä nyt ei ole ihan hiilariton versio, mutta viikonloppuna saa revitellä. Eipä paljon pottua ja lihaa kaipaa. Tästähän on sit helppo tehdä vaikka minkämoista versioo. Ja luomu on aina luomua! Jälkkäriksi syötiin (taas) Martan marjaherkkua. Nyt niitä marjoja on syötävä, kun ovat tuoreita. Syön niitä lähes päivittäin. Tässä herkussa rahkaa, bulgarianjugurtti, mustikkakeitto ja pensasmustikkaa. Oih ja voih tätä raikkautta!

Raikas rakas
Ensi viikonloppuna ei tulla mökille. Meillä on perjantaina duunissa omia juttuja. Palaveerataan, laitetaan omat tukat ja mennään ulos syömään. Olen varannut pöydän ravintola Cajin tai Cajun, en nyt muista nimeä? Oih, odotan niin. Mahtavaa päästä ulkoruokintaan. Paikka on suht uusi ja kovasti kehuttu. Mennäänkö vallan diskoilemaan, se jää nähtäväksi. Mutta kaivattua vaihtelua on siis tulossa. Jipii!!



3 kommenttia:

  1. Uskaltaakohan tänne edes kommentoida ihan normi-ihmisenä?! Ihaillen olen taustalla seuraillut ja hiljaa pysynyt, mut nyt on pakko aukasta suu! Nimittäin noista enteistä.. Naureskellen luin, minä kun olen niin vannoutut nuiden merkkien ja enteiden kanssa.. Ei helekatti, "jos seuraava auto on punanen.." "tai jos joku jotain joskus jossain.." jne, ja sitten pirulauta, kun saakin huomata, ettei ne merkit pidä paikkaansa paskan vertaa!! (Anteeksi kielenkäyttö, mutta..)

    VastaaPoista
  2. Mäkin haluan löytää lampaankääpiä, mäkin haluan tehdä lampaankääpäpihvejä... lähden metsään, änyyteeNYT!

    VastaaPoista
  3. Jaunde: Kaikki saa/uskaltaa kommentoida. Lemon Gay tykkää kommenteista! Ihminen on hassu, enteitä ja merkityksiä löytyy heti, kun niitä haluaa löytää...

    Piia: Se on niiiiiin hyvä sieni! Suosittelen! Meillä päin niitä on paljon ( kuivattuna myös hyvä!)

    VastaaPoista