Mama Taddi, Pappa Datti ja beibe Daddis |
TATTIRISOTTO
n. 1 litra tuoretta tattia
1 pienehkö sipuli ( kevät)
1 valkosipulin kynsi
2 dl hyvää risottoriisiä ( Italia)
Kavisliemifondia tai kuutio kts. liemen ohje alta.
7 dl vettä
1 dl valkoviiniä ( skumppa käy myös)
n. 1 dl kuohukermaa
2 dl parmesania
Erinäisiä yrttilöitä tilanteen mukaan. Käytän miell. basilika, sitruunatimjami mm.
Ripaus sokeria tai hunajaa
Risoton teossa on tärkeintä, että kaikki aines varat on valmiina ja aikataulutus on tarkka. Risotto on niitä ruokia joka ei odottele syöjiä vaan syöjät odottelee sitä. Muista tämä! Puurot on sit erikseen.
Aloitan risoton teon kasvisliemestä. Keitän veden ja sekoitan siihen fondin, yrttejä, viipaloin valkosipulia ja n. puoli teelusikallista carryä. Annan liemen hautua rauhassa. Pilko sienet, sipuli ja valkosipuli. Käytä niitä kevyesti pannulla, niin että maku irtoaa. Nyt kaikki tarveaineet ovat valmiina, viini, mausteet ja riisit. Aloita kuulottamalla (lasittamalla) riisi kattilassa ( teflon.) Ole tarkkana, riisi ei saa ruskistua, vain kirkastua. Lisää hiukka kasvislientä ja anna muhia. Jatka näin viinin, liemen kanssa n. 20 minuuttia. Pienennä lämpöä. Lisää sienet ja loput kasvisliemestä, viinistä. Neste täytyy pikku hiljaa "imeyttää" riisiin, näin saat hyvä rakenteen risotolle. Lopuksi laitan kermaa, parmesanjuusto, yrtit, sokeri. Anna hetki hautua. Kypsennysaika on noin 30 min. Hyvän risoton rakenne ei ole puuro, pysyy kumottaessa kasassa ja maku on taivaallisen pehmeä. Monet tuskailevat risoton tekemistä. Tärkeintä on, että keskityt tekemiseen, annat kaiken huomiosi ja rakkautesi risotolle. Hissun kissun hyvää tulee.
SIENIKEITTO
n. 2 litraa sieniä. Mustatorvisieni on mielestäni paras. Kaikki käy. Suppikset, tatit ja kantsut.
1 l kasvislientä ( kts. ohje edellä)
2 reilua ruokalusikkaa puolikarkea vehnäjauho
1 rkl voita
Pieni sipuli
Pieni valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
Loraus valkoviiniä tai sitruunan mehua
n. 1 dl tuorejuustoa ( valkosipuli)
Yrttilöitä ( käytä mielikuvitusta) Sitruunamelissa aika kiva, basilika, ruohosipuli ym.
Musta tai valkopippuri
Valmista kasvisliemi valmiiksi kuin edellä. Pilko sienet ja sipulit hyvin pieneksi ja pyöräytä ne kattilassa ( teflon) jossa on hiukka sulatettua voita. Ei ruskisteta. Lisää vehnäjauhot. Anna imeytyä ja lisää nestettä voimakkaasti vatkaten. On hyvä käyttää tässä vaiheessa vispilää, että jauhot ei jää kökköön. Laita tässä vaiheessa myös tuorejuusto, on helpompi sekoitta vähässä nesteessä kuin koko keittoon. Lisää nestettä pikku hiljaa, anna hautua miedolla lämmöllä. Lisää viini ja kerma niin, että olet ravistanut sitä purkissa kevyeksi vaahdoksi. Laita lopuksi yritit/pippuri, anna hetki hautua. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
SIENIPIIRAKKA
Reipas litra sieniä. Tatti / Kantsu on bueno. Lampaankääpä myös.
Pakaste piirakkataikina
Sipuli
1 valkosipulikynsi
1 prk. valkosipulituorejuusto
2,5 dl ruokakerma
4 dl juustoraastetta
1 muna
1/2 tl carry
Suolaa
Tilliä, basilika
Mustapippuri
Ota taikina sulamaan n. tuntia ennen ( Martta on laiska ja käyttää valmiita taikinoita.) Paista sienet ja sipulit pannulla. Tee täyte valmiiksi. Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa, lisää voimakkaasti vatkaten tuorejuusto ja ruokakerma. Lisää 3 dl juustoraastetta täytteeseen, loput säästät piirakan pinnalle. Mausta tilli, pippuri ja suola. Taputtele pohja piirakkavuokaan, lisää paistetut sienet ja kaada täyte päälle. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Laita uuniin 30-35 min. 225 astetta. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera. Ehkä myös lasillinen hapokasta valkomaviiniä.
Syötävän söpö |
P:S Ja luomutuotteet tekevät sinusta Top Cheffin!
Kiitoos resepteistä, tulee käyttöön.
VastaaPoistaJaanaba: Ei ku kokeilemaan! Ei sit kärpässienii ;)
VastaaPoista