7.8.2011

Rakkaudesta sieniin

Tattipiirakka muhii uunissa. Sienimetsä oli meille antoisa, löydettiin mukavasti ykkösluokan herkkutattia. Huomenna jaan tätä sieni-iloa tyttösille ja saavat suut makiaksi Martan sienitorttua. Oli oikein otollinen sienipäivä, ei hyttysiä, ei liian kuuma, eikä vielä hirvikärpäsiäkään. Metsässä samoilu on hyvää terapiaa väsyneelle sielulle. Jotenkin energiat asettuu ja mieli tyyntyy. Siellä on ihmisen hyvä olla. Menkää IHMISET sienimetsään! Ei maksa mitään, saat, eikä tarvitse antaa.

Mama Taddi, Pappa Datti ja beibe Daddis
Nyt kun elämme kuuminta sieni-aikaa, niin laitan tänne muutaman feivorit sienireseptin. Niitä kysellään jatkuvasti. Sienihän on monipuolinen ja maukas herkku. Käytän niitä aika monipuolisesti, mutta kyllä se keitto, risotto ja piirakka ovat niitä suosituimpia. Olen sellainen "luova" emäntä ja menen resepteissäkin vähän sen mukaan mitä sattuu kaapista löytämään. Mutta tässä sellainen viitteellinen ohjeistus.

TATTIRISOTTO


n. 1 litra tuoretta tattia
1 pienehkö sipuli ( kevät)
1 valkosipulin kynsi
2 dl hyvää risottoriisiä ( Italia)
Kavisliemifondia tai kuutio kts. liemen ohje alta.
7 dl vettä
1 dl valkoviiniä ( skumppa käy myös)
n. 1 dl kuohukermaa
2 dl parmesania
Erinäisiä yrttilöitä tilanteen mukaan. Käytän miell. basilika, sitruunatimjami mm. 
Ripaus sokeria tai hunajaa

Risoton teossa on tärkeintä, että kaikki aines varat on valmiina ja aikataulutus on tarkka. Risotto on niitä ruokia joka ei odottele syöjiä vaan syöjät odottelee sitä. Muista tämä! Puurot on sit erikseen.
Aloitan risoton teon kasvisliemestä. Keitän veden ja sekoitan siihen fondin, yrttejä, viipaloin valkosipulia ja n. puoli teelusikallista carryä. Annan liemen hautua rauhassa. Pilko sienet, sipuli ja valkosipuli. Käytä niitä kevyesti pannulla, niin että maku irtoaa. Nyt kaikki tarveaineet ovat valmiina, viini, mausteet ja riisit. Aloita kuulottamalla (lasittamalla) riisi kattilassa ( teflon.) Ole tarkkana, riisi ei saa ruskistua, vain kirkastua. Lisää hiukka kasvislientä ja anna muhia. Jatka näin viinin, liemen kanssa n. 20 minuuttia. Pienennä lämpöä. Lisää sienet ja loput kasvisliemestä, viinistä. Neste täytyy pikku hiljaa "imeyttää" riisiin, näin saat hyvä rakenteen risotolle. Lopuksi laitan kermaa, parmesanjuusto, yrtit, sokeri. Anna hetki hautua. Kypsennysaika on noin 30 min. Hyvän risoton rakenne ei ole puuro, pysyy kumottaessa kasassa ja maku on taivaallisen pehmeä. Monet tuskailevat risoton tekemistä. Tärkeintä on, että keskityt tekemiseen, annat kaiken huomiosi ja rakkautesi risotolle. Hissun kissun hyvää tulee.  

SIENIKEITTO 


n. 2 litraa sieniä. Mustatorvisieni on mielestäni paras. Kaikki käy. Suppikset, tatit ja kantsut.
1 l kasvislientä ( kts. ohje edellä)
2 reilua ruokalusikkaa puolikarkea vehnäjauho
1 rkl voita
Pieni sipuli
Pieni valkosipulinkynsi
2 dl kuohukermaa
Loraus valkoviiniä tai sitruunan mehua
n. 1 dl tuorejuustoa ( valkosipuli)
Yrttilöitä ( käytä mielikuvitusta) Sitruunamelissa aika kiva, basilika, ruohosipuli ym.
Musta tai valkopippuri

Valmista kasvisliemi valmiiksi kuin edellä. Pilko sienet ja sipulit  hyvin pieneksi ja pyöräytä ne kattilassa ( teflon) jossa on hiukka sulatettua voita. Ei ruskisteta. Lisää vehnäjauhot. Anna imeytyä ja lisää nestettä voimakkaasti vatkaten. On hyvä käyttää tässä vaiheessa vispilää, että jauhot ei jää kökköön. Laita tässä vaiheessa myös tuorejuusto, on helpompi sekoitta vähässä nesteessä kuin koko keittoon. Lisää nestettä pikku hiljaa, anna hautua miedolla lämmöllä. Lisää viini ja kerma niin, että olet ravistanut sitä purkissa kevyeksi vaahdoksi. Laita lopuksi yritit/pippuri, anna hetki hautua. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa. 

SIENIPIIRAKKA


Reipas litra sieniä. Tatti / Kantsu on bueno. Lampaankääpä myös.
Pakaste piirakkataikina
Sipuli
1 valkosipulikynsi
1 prk. valkosipulituorejuusto
2,5 dl ruokakerma
4 dl juustoraastetta
1 muna
1/2 tl carry
Suolaa
Tilliä, basilika
Mustapippuri


Ota taikina sulamaan n. tuntia ennen ( Martta on laiska ja käyttää valmiita taikinoita.) Paista sienet ja sipulit pannulla. Tee täyte valmiiksi. Vatkaa munan rakenne rikki kulhossa, lisää voimakkaasti vatkaten tuorejuusto ja ruokakerma. Lisää  3 dl juustoraastetta täytteeseen, loput säästät piirakan pinnalle. Mausta tilli, pippuri ja suola. Taputtele pohja piirakkavuokaan, lisää paistetut sienet ja kaada täyte päälle. Ripottele loppu juustoraaste pinnalle. Laita uuniin 30-35 min. 225 astetta. Tarjoa raikkaan vihersalaatin kera. Ehkä myös lasillinen hapokasta valkomaviiniä. 


Syötävän söpö
Nämä ovat sellaisia toimivia, perusohjeita. Mausteiden kanssa kannattaa olla ennakkoluuloton. Mie ainakin lyön yrttilöitä mitä sattuu olemaan. Mutta muista, sieni on hieno ja vivahteikas ruoka-aine. Ei liikaa mausteita peittämään hienoa aromia. Olen itse huomannut, että valkosipuli ( ei liikaa) korostaa hyvin sienen omaa makua. Samoin toi carry. Aina kun olen laittanut carrya, saan erityistä kiitosta sieniruuista. Ukkorähjä ei voi sietää ko. maustetta, mutta oikein käytettynä hänkään ei sitä huomaa. Antaa vain sienelle lisää potkua.

P:S Ja luomutuotteet tekevät sinusta Top Cheffin!

2 kommenttia: