24.3.2011

Syyllinen vai syytön?

Hellurei! Mokka maistuu pehmeälle, näin lähtee tämä päivä hyvin käyntiin. Olinkin eilen illalla niin väsy, että nukahdin sohvalle. Kevätväsykö se vaivaa vai muutenko vain vanhaa ihmistä väsyttää. Olen taas alkanut järsiä hampaitani yöllä. Eikä sillä hyvä, vaan siinä on mennyt palanen poskeakin. Outoa on tuokin, viime keväänä sama juttu ja sain purukiskot. En ole niitä tarvinnut pitkään aikaan ja nyt taas hampaat "maistuu." Mistä moinen, tämä on taas näitä ihmiselon selittämättömiä viirauksia. Lykkäsin yöksi kiskot suukkiin, mutta onko mun hampaat kasvaneet, ne ei tuntunut sopivalle? Pitänee vain harjoitella... Söisin leipää, enkä hampaitani, höperö.

Kokkiohjelma TopChefissä alkaa olla jännät paikat. Eilisessä jaksossa selvisi loppukilpailijat. Akseli on mun suosikki. Ohjelma on hyvä, mutta pikkasen mua nyppii tuomareiden tapa arvostella ruokaa. Tuon tason kokkaukset eivät mielestäni ole syömäkelvottomia. Maailmassa nähdään nälkää ja tuomareiden mielestä gurmee tason pöperöt ovat syömäkelvottomia! Hei, haloo, jotakin rajaa. Oukei, draamaa pitää olla, mutta älkää tehkö sitä ruuan kustannuksella. Ruualla ei leikitä, jokainen oppii sen jo lapsena. Se hyvä puoli noissa ohjelmissa on, että keittiöhommista on tullut miehekkäitä. Varmasti moni äijäkin kiinnostuu ruuanlaitosta, eikä se ole enää meidän Marttojen yksinoikeus. Hyvä niin. Ei tartte minunkaan pelätä, että "miehisyyteni"  kärsii, jos sujuvasti täällä hössötän luomusta, pullataikinasta ja makujen sinfoniasta. Hyvä homma!



Eilen sen sitten tein. Annoin muutaman roposen kerjäläiselle. Saako nyt sieluni rauhan kävellä Kampista Unioninkadulle tuntematta syyllisyyden tuskaa? En tiedä, taloudellisesti siinä tuskin tapahtui mitään kovinkaan mullistavaa, pelastinko yhtäkään nälkäistä suuta vai ruokinko järjestäytynytta huumemafiaa? Pelottava ajatus. Jos alan jakelemaan näitä "almujani" kaikille minulta kerjääville, joudun tod.näk. tekemään duunia kaksinverroin. Kuka siinä lopujen lopuksi saa ja mitä? Pahimmassa tapauksessa palan loppuun duunista, joudun sairaseläkkeelle ja yhteiskunta joutuu minut elättämään. Ja tämä kaikki vain siksi, että yrittäisin "pelastaa" onnettomia. Ei mun sielu näin rauhaa saa. Mutta antakaa mun kävellä työmatkani rauhassa, tuntematta piinaavaa syyllisyyttä. Kiitos.

Martta on mietiskellyt leipäkoneen ostoa. Minua kiihottaa ajatus itseleivotusta, aina tuoreesta ja puhtaasta leivästä. Tulisiko tehtyä vai hautautuisiko masiina unohdettujen kotitalouskoneiden hautausmaalle? Hyvä kysymys. Itse innostuin ajatuksesta luettuani erästä blogia. Siinä leiväntekijä kuvasi tuoretta leipäänsä niin houkuttelevasti, että vesi herahti kielelle ja puhtauden kirkas ajatus herätti minut. Olisihan se upeaa tietää mitä syö, omaa leipää, hmmmmmm.... Onko teillä kokemuksia, jakakaa kanssani onnistumisen tai unohduksen tuntemuksenne. Teen tämän ratkaisevan päätöksen niiden perusteella. Tätäkin asiaa täytynee hieman ensin tutkia. Omaa leipää, Martta leipää... Minähän voisin alkaa leipäkaupiaaksi! Taas hieno idea.

Mitähän meillä syötäisiin viikonloppuna? Nykyään aloitan mietiskelyn jo loppuviikosta, hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Jotakin kivaa, kevyttä ja keväistä. Mämmiä? Eilisessä kokkikisailussa korostettiin persoonallisuutta ruuanvalmistuksessa. Martan mämmitacot, uunimunilla ja piparminttukastikkeella. Siinä on persoonaa. Ja mikä maku! Tänään ajattelin tutustua Eat&Joy lähiruokatoriin Lasipalatsissa. Saisiko sieltä vinkin maistuvaan ateriakokonaisuuteen. Luomupullaa Martta leipoo viikonloppuna! En tahdo kärvistella pullattomia pullakahvia, joten itse on tehtävä. Luomumaito, munat ja jauhot hommattu. Luomuvoita, intiaanisokeria ja itsetehtyä omenasosetta. Niistä syntyy hyvä pulla. Onko hiiva aina luomua? Vai onko sekin jotakin kemikaalikakkaa? Tuota en nyt tiedä, kyllä hiiva on aina luomua. Onhan?

Nyt saa höpötys riittää. Pyykkikone laulamaan ja minä uimaan. Tästä se lähtee, tämäkin päivä. Taistele kevät, tapa se talvi. Annan kaiken tukeni! Huh, olenpa raaka....

11 kommenttia:

  1. Saanko esittää toiveen? Voisitko valmistaa hyvää lammasta ja jakaa tiedot täällä? Olen himoinnut pikkupässiä jo monta viikkoa, mutta olen niin paska kokki, etten ole vielä uskaltanut pilata hyviä raaka-aineita.

    VastaaPoista
  2. Teimme kerran yhdellä kokkikurssilla Karitsankaretta, oli sikahyvää. Ukkorähjä ei diggaa lampaasta, mutta minä hämään ja sanon sen olevan vaikka strutsia. Eli ennen pääsiäistä, jotakin lampaasta. Kyllä. Tai miksi ei jo ensi viikonloppuna, katsotaan.

    VastaaPoista
  3. Akseli on munkin suosikki. Voitto kotiin Aksu!!!

    Mulla oli aikanaan yhden kaverini hyvä leipäkone vuoden hoidossa. Siinä on puolensa ja puolensa. Alkuinnostus oli ihan jees mut siihen se sitten jäikin. Leivät alkoivat lopulta maistumaan samoilta vaikka eri aineksia niihin vaihtelevasti pistin. Aamun pikkutunneilla alkava koneen korina alkoi häiritsemään herkkää yöuntani. Varmasti hyvä hankinta kuka tykkää mutta itse kyllä pysyn tuon kokemuksen jälkeen omatekemissäni.

    VastaaPoista
  4. Meillä on leipäkone ollut useamman vuoden. Tulee käytettyä enää satunnaisesti, mutta välillä pyörii usemman kerran viikossa. Lienee kyllä hintansa ansainnut, ja sitäpaitsi koneella leipoo Upikin! ps. Mulla todettiin eilen keliakia, en ollut uskoa korviani. Joten gluteenitonta ja luomua peliin. T: Serkkutyttö

    VastaaPoista
  5. Miu. Meilläkin oli leipäkone 80 -luvun lopulla. Kaikilla piti olla ;). Olen samaa mieltä kuin Piia, siihen leipään kyllästyi. Pienikokoinen limppu, aina samanmuotoinen jne. Joten, rakas martta, pyöräytä vaan omin pikku kätösin niin saat parempaa! Ps. Meillä isäntä tekee hyvää lammaskaalia.

    VastaaPoista
  6. Miulla oli jossain vaiheessa kauhea hinku saada leipäkone, joten ostettiin semmonen. Pari kertaa tein leipää ja kaapissahan se nyt on jo pari vuotta lojunut. Sämpylöitä saa tehtyä nopeammin ihan perinteisellä tyylillä, leipäkone veivaa liian kauan.

    VastaaPoista
  7. Hehee! Älä vaan sano että tämä on seuraavana hankintalistalla...

    http://thebabycakesshop.com/products/cake-pop-makers/cp-12

    VastaaPoista
  8. Hei, kiitos kaikille vinkeistä! Taidan kuitenkin tyytyä osto leipään, tänäänkin sain niiiin hyvää leipää E&J luomutorilta. Eikä hintakaan ollut paha. Mikä parasta kauppa on mun duunimatkan varrella :) Eikä tosiaankaan ole suurikaan homma pyöräyttää itse ne luomusämpylät. Ei niin.
    Pia: Liene kysymyksessä joku kakkukone, sellainen heti ostamaan! :)

    VastaaPoista
  9. Heippa MAketsu, pongasin sut Itkupillin kommenteista. Osta Photoshop elements 89 euroa niin saat sillä tehtyä kuvilles melkein mitä vaan ja varsinkin lisättyä erilaisia textuureja korostaan kuvan fiilistä. Sit on ihan ilmainen ohjelma netissä
    http://www.picnik.com
    jota kantsii eka kokeilla josko pitäisit mitä sillä voi tehdä:)

    VastaaPoista
  10. Meidän perheessä mies on keittiövelho ja minä olen keittiökaaos. Eli kokkaaminen on ihan miehekästä hommaa ;)

    Meillä oli ennen leipäkone ja mies väänsi hyvät ruisleivät sillä ja mikä parasta – ilman mitään turhia lisukkeita esim. suolaa tmv.

    Ihan parasta leipää on itse tehty, suosittelen! Ja leipäkoneella se ei ole varmaan edes liian työlästä... Kokemuksia ei ole, koska mies hoiti aina sen homman (ja kaikki muutkin keittiöhommat, heh) :D

    VastaaPoista