1.1.2011

2011







2011!!!!!!
Niin on emännällä ollut "kiire", että ei ole koneelle kerennyt. Niin kummallisesti tämä aika valuu läpi käsien. Vuosikin vaihtui tässä huiskeessa ja uutta käydään. Vaikka vietimme vuoden vaihteen ihan kaksin, niin kyllä siinä sitä tekemistä taas piisasi. Ja laittamista.

Käytiin eilen ruokaostoksilla Heinon tukussa. Se on tällaisten Marttaihmisten paratiisi. Hitto, kun siellä on niiiiin hyvä vihannesosasto. Puhumattakaan äyriäisosastosta. Olisi hieno, jos se olisi lähikauppani. Tuoretta tavaraa ja eksotiikkaa. Kai mun täytyy hiukka hifistellä ja laittaa aaton menu eetteriin. Illan teema oli värikkyys. Ja ilo. Ja onni. Ja autuus. Silvublee!

Alkuruoka
Martan merellinen lehdyke.

Pääruoka
Perunasalaatti
Höyrytetyt nakit
Uppomuna

Jälkiruoka
Creme Brulee, vadelmakastike ja karhunvatukat
Espresso, Limoncello

Lehdyke on näyttävä ja herkullinen alkupala. Teet sen näin.
Ota pakastettu voitaikina levy. Leikkaa siitä neliöt joista poista keskustan. Saat pienen neliö palan jonka myös paistat ns. "hatuksi." Nämä neliöt voi paistaa hyvissä ajoin valmiiksi. Alkuruoka kasataan juuri ennen tarjoilua.
Täyte:
Kylmäsavulohta pilkotaan paloiksi.
Puolikas omena pilkotaan kuutioksi, samoin pala kurkkua. Keitetty kananmuna hienonnetaan.
Kevät sipulia ja tilliä.
Smetanaa ja ranskankermaa. Hieman chiliä. Sotket ainekset ja teet sopivan paksuhkon mössön.
Kasataan salaattipedille täyttämällä voitaikina neliö ja hattu päälle. Koristele balsamicolla ja marinoiduilla jätti katkaravun pyrstöillä. Kyytipojaksi hyvää valkoviiniä. On hyvää!

Mun perunasalaatin salaisuus on tuore tilli ja valkosipulin kynsi. Kastikkeen teen purkki kermaviiliä, purkki smetanaa, ja purkki ranskankermaa. Siihen hiukka etikkaa, sinappia, suolaa ja valkopippuria, sekä ripaus sokeria.
Oli muuten aika kiva yhdistelmä nakit ( ostin Heinosta, hyvät!) pottusalaatti ja uppomuna.

Jälkiruokana kaasuteltiin se Brulee. Laitoin siihen hieman Limoncelloa ja raastoin sitruunan kuorta. Mänt tuas kiel perseeseen. Ihan oli onnistunut ateria kokonaisuus.

Emäntä hiukka tenutteli, Cavaa poksahti pullo ja asiaan kuuluvat ruokajuomat. Ihan että hippis kippis. Tinaakin valettiin, ja siinä vaiheessa sai olla jo aika skarppina, että menee tinat ämpäriin, eikä seinille. Hups!
Ilman draamaa ei illasta selvitty. En tiedä, sain jonkun ihmeellisen itkukohtauksen. Itku tuli syvältä sielusta ja suorastaan volisin ääneen. Enkä saanut sitä millään loppumaan. Asiaan varmaan vaikutti Vesa-Matti Loirin väkevä tulkinta, kauniista biisistä televisiossa. Tai ainakin se laukaisi minut kyynelehtimään. Mutta oli ihanaa itkeä kunnolla. Tuli jotenkin kevyt ja hyvä olo! Nyt porukalla vollaamaan!!
Mitähän se Martta pillittää? Hyvä kysymys....

Nyt on tukka hiukka tahmee ja ihan hitaalla mennään. Ihan hissunkissun vaan....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti