7.12.2011

Itsenäisyyden illallinen

Kerma on heilahtanut linnaan ja valtakunnassa kaikki hyvin. Tapansa mukaan juontajat sekoilevat, ja se tuo muutoin niin tylsään kättelyyn kaivattua huumoria. Olen touhunnut samalla kyökin puolella ja vedettiin juhlaillallinen nassuun. Katselen ohi lipuvaa juhlakansaa toisella silmällä ja ammatillinen minäni nappaa muutamia hirvityksiä. Miks tuolla kuseniinalla on aina niin hirvee kampaus? Jenni Vartiainen oli kyllä huikee ilmestys.  Tortta på tortta, ihanaa arvostella, mutta ei hirveesti jaksa kiinnostaa. Vähäsen vain...

Sinivalkoisin siivin

Tuiki valo tähtönen

Meidän itsenäisyyspäivän illallinen oli murakka. Juhlan kunniaksi Marttakin söi pottua ja imelää. Sen verran saa riehaantua. Huomenna palataan taas ruotuun. Tässä illan meny.

Alkuruoka
- Muikunmäti
- Puikulaperuna pyre

Pääruoka
- Karitsan ulkofile
- Valkosipulilanttuperunat
- Punaviinikastike

Jälkiruoka
- Creme Brulee
- Mansikkalimoncellokastike

Huikopalaksi
- Juustoja herkkupyllyille

Herkkupyllyjen juustot

Karitsaa

Brulee
Toi mäti alkuruoka on se mitä tehtiin pikkujouluissa. Se on hyvä ja makuharmoniat kohdallaan. Mä en saanut retiisiä, joten laitoin artisokkaa ja vihreää omenaa. Ihan jees. Retikka parmpi. Valmistus yksinkertainen.

Perunapyre
Kuori perunat ja keitä ne. Paseraa siivilän läpi ja sotke joukkoon maito/kerma, voita ja suolaa. Pidä pyre lämpöisenä.

Paahdettu maalaisleipä
Murusta tumma leipä ja sulata kattilassa voita. Laita leivänmurut sinne paahtumaan, saa tulla suht tiukkaa paahtoa. Ei muuta.

CremeFresh-kastike
Pilko punasipulia, tilli. Sotke nämä cremeen. Lisää sitruunanmehua ja hiukka suolaa, sokeria.

Kasaa alkuruoka kuvan osoittamalla tavalla. Tai mikäs se niin käskee tekemään, voit kasata sen just niin kuin haluat. Minä itse laitoin ensin lautasen reunoille  kastikkeen, sitten lämmin pyre ja siihen muikunmäti päälle. Koristele paahdetuilla leivänmuruilla ja muilla härpäkkeillä.  Ihan näyttävä ape ja erilainen tapa tarjota se iänikuinen mäti.

Pohjosen pottua

Mäti a`la Pekka Terävä
Valkosipulilanttuperunat olivat oikein maukkaat. En nyt muista, olenko jo täällä aikaisemmin perunoiden reseptiä laittanut. Tulkoon tässä vielä. Tämä resepti on kulkenut mun mukana jo vuosia. Se on lähtöisin Puijon Tornista, missä olin duunissa kokkina.

Perunat kuivataan pyyhkeellä

Matkalla uuniin
n. kilon verran kuorittua pottua
yksi lanttu ( tämän keksin nyt, toimii!!!)
6-10 kpl valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
Lihalientä ( itse keitän fondista)
nyt laitoin oksan rosmariini, kun sattui olemaan.

Kuori ja esikäsittele perunat ja lanttu. Viipaloi ne ja kuivaa pyyhkeellä. Kuumenna paistinpannussa öljy ja voi, ruskista juurekset värikkääksi, mausta suolla ja pippurilla. Laita ne uunivuokaan ja kaada lihalientä niin, että peittyvät. Hauduta uunissa n. 40 min. / 200 astetta. Anna vetäytyä n. 20 minuuttia. Ole varovainen suolan kanssa, sitä täytyy olla tarpeeksi, mutta muista, että sitä tulee myös lihaliemestä.

Punaviinikastike sopii hyvin karitsalle. Nyt karitsamme oli ulkoinenfile, en saanut sisäistä. En nyt niin hirveästi eroa huomannut, kenties tämä ulkoinen oli jopa maukkaampi ( enemmän rasvaa.) Mut tässä kastike Martan malliin.

1 porkkana
pala purjoa
1/2 sipuli
2 kpl valkosipulikynttä
timjamia
2 tl mustaherkkuhilloa
1 rkl luomusoijaa
ripaus sokeria ja suolaa
n. 5-6 dl vahvaa lihalientä ( hätänlihafondi)
2 dl punaviiniä
2-3 rkl punaviinietikkaa
2 rkl puolikarkea veh.jauh.
0,5 dl vettä
kuohukermaa
1 rkl voita

Soossia syntyy
Lyön kaikki ainesosat kattilaan ja annan kiehua miedolla lämmöllä kasaan. ( n. 30-40min.) Siivilöi kastike ja suurusta veh.jauh. - vesiseoksella. Kaada suuruste siivilän läpi, ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Lisää kerma ja voi,  anna hautua miedolla lämmöllä hetki. Kerma vie kastikkeen väriä, älä laita paljon. Kerman voi jättää poiskin, mutta mun mielestä se hiukka "pyöristää" makua. Voi taas antaa upean kiillon.

Creme Brulee on meidän perheen jälkkäri suosikki. Se on helppo valmistaa, joskaan ei mitenkään nopea.  Paistoajat ja lämpötilat ovat se ikuinen ongelma. Olen huomannut, että lämpötila voi olla korkeampi, jos laitat bruleet vesihauteeseen uunipellille. Itse nostan pienet vuuat korkealaitaiselle pelille ja siihen vettä n. 1 dl. Lämpötila saa olla 150 astetta ja paistoaika 1 -1,5 h. Miten ne nyt sit suostuu hyytymään. Jos tuntuu, että hyytyy liian nopeasti, laske ihmeessä lömpötilaa. Tääkin on niin uuni kohtainen juttu. Tarjosin bruleen kans helpon ja makoisan mansikkalimoncellokastikkeen. Sulata mansikat ( about 0,5 litraa,) lisää n. 0,5 dl limoncellolikööriä ja hiukka hunajaa. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.

Tää on eilinen postaus, joka jatkuu tänään. Tuli kiire kalmistoon ja sieltä palattuani, Martta oli niin väsy, että painui suoraan höyhenille. Nukkua posotinkin kellon soittoon, mikä on suoranainen ihme! Ihanaa lähteä töihin, tuntuu, että olisi ollut vapailla jo viikon. Napsakka viikko edessä, lyhyt tosin. Ensi viikonloppuna tulee vieras ( tai siis tuttu) kalakukkojen kaupungista. Kiva. The Loma lähenee uhkaavasti...

5 kommenttia:

  1. Wau!!
    Jos en ois täällä rapakon toisella puolella, niin änkeisin teille syömään...ja hiuksetkin pitäs kyl laittaa...Jos ensi kesänä Suomen lomalla on aikaa, suuntaan kyllä salonkiisi..
    Terkuin Anna Floridasta

    VastaaPoista
  2. Hei Anna Floridasta! Tervetuloa salonkiin! Järjestämme muuten elokuussa Pop-up ruokapäivän. Se on sellainen päivä, että Suomessa jokainen saa sen päivän aikana "leikkiä" ravintolaa. Pistämme pystyyn ruokatarjoilun liikkeellämme. Jos olet Suomessa...

    VastaaPoista
  3. Mmm, nam! Itsenisyyspäivän paisti ja granaattiomenasalaatti oli makoisa, mutta ei tainnut päihittää teidän illallistanne.

    VastaaPoista
  4. Puikulapottua olla pittää... herkkua on siinä monenlaista, monenlaista!

    VastaaPoista
  5. Lumo: Olihan tuo ihan makoisa, mutta itse tekemää ruokaa ei osaa "silleen" maistaa. Aina toisen tekemä on parempaa, jännä muuten sekin :)

    Piia: Puikula toimii itsenäisesti :)

    VastaaPoista