Sinivalkoisin siivin |
Tuiki valo tähtönen |
Meidän itsenäisyyspäivän illallinen oli murakka. Juhlan kunniaksi Marttakin söi pottua ja imelää. Sen verran saa riehaantua. Huomenna palataan taas ruotuun. Tässä illan meny.
Alkuruoka
- Muikunmäti
- Puikulaperuna pyre
Pääruoka
- Karitsan ulkofile
- Valkosipulilanttuperunat
- Punaviinikastike
Jälkiruoka
- Creme Brulee
- Mansikkalimoncellokastike
Huikopalaksi
- Juustoja herkkupyllyille
Herkkupyllyjen juustot |
Karitsaa |
Brulee |
Perunapyre
Kuori perunat ja keitä ne. Paseraa siivilän läpi ja sotke joukkoon maito/kerma, voita ja suolaa. Pidä pyre lämpöisenä.
Paahdettu maalaisleipä
Murusta tumma leipä ja sulata kattilassa voita. Laita leivänmurut sinne paahtumaan, saa tulla suht tiukkaa paahtoa. Ei muuta.
CremeFresh-kastike
Pilko punasipulia, tilli. Sotke nämä cremeen. Lisää sitruunanmehua ja hiukka suolaa, sokeria.
Kasaa alkuruoka kuvan osoittamalla tavalla. Tai mikäs se niin käskee tekemään, voit kasata sen just niin kuin haluat. Minä itse laitoin ensin lautasen reunoille kastikkeen, sitten lämmin pyre ja siihen muikunmäti päälle. Koristele paahdetuilla leivänmuruilla ja muilla härpäkkeillä. Ihan näyttävä ape ja erilainen tapa tarjota se iänikuinen mäti.
Pohjosen pottua |
Mäti a`la Pekka Terävä |
Perunat kuivataan pyyhkeellä |
Matkalla uuniin |
yksi lanttu ( tämän keksin nyt, toimii!!!)
6-10 kpl valkosipulin kynttä
suolaa
pippuria
Lihalientä ( itse keitän fondista)
nyt laitoin oksan rosmariini, kun sattui olemaan.
Kuori ja esikäsittele perunat ja lanttu. Viipaloi ne ja kuivaa pyyhkeellä. Kuumenna paistinpannussa öljy ja voi, ruskista juurekset värikkääksi, mausta suolla ja pippurilla. Laita ne uunivuokaan ja kaada lihalientä niin, että peittyvät. Hauduta uunissa n. 40 min. / 200 astetta. Anna vetäytyä n. 20 minuuttia. Ole varovainen suolan kanssa, sitä täytyy olla tarpeeksi, mutta muista, että sitä tulee myös lihaliemestä.
Punaviinikastike sopii hyvin karitsalle. Nyt karitsamme oli ulkoinenfile, en saanut sisäistä. En nyt niin hirveästi eroa huomannut, kenties tämä ulkoinen oli jopa maukkaampi ( enemmän rasvaa.) Mut tässä kastike Martan malliin.
1 porkkana
pala purjoa
1/2 sipuli
2 kpl valkosipulikynttä
timjamia
2 tl mustaherkkuhilloa
1 rkl luomusoijaa
ripaus sokeria ja suolaa
n. 5-6 dl vahvaa lihalientä ( hätänlihafondi)
2 dl punaviiniä
2-3 rkl punaviinietikkaa
2 rkl puolikarkea veh.jauh.
0,5 dl vettä
kuohukermaa
1 rkl voita
Soossia syntyy |
Creme Brulee on meidän perheen jälkkäri suosikki. Se on helppo valmistaa, joskaan ei mitenkään nopea. Paistoajat ja lämpötilat ovat se ikuinen ongelma. Olen huomannut, että lämpötila voi olla korkeampi, jos laitat bruleet vesihauteeseen uunipellille. Itse nostan pienet vuuat korkealaitaiselle pelille ja siihen vettä n. 1 dl. Lämpötila saa olla 150 astetta ja paistoaika 1 -1,5 h. Miten ne nyt sit suostuu hyytymään. Jos tuntuu, että hyytyy liian nopeasti, laske ihmeessä lömpötilaa. Tääkin on niin uuni kohtainen juttu. Tarjosin bruleen kans helpon ja makoisan mansikkalimoncellokastikkeen. Sulata mansikat ( about 0,5 litraa,) lisää n. 0,5 dl limoncellolikööriä ja hiukka hunajaa. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.
Tää on eilinen postaus, joka jatkuu tänään. Tuli kiire kalmistoon ja sieltä palattuani, Martta oli niin väsy, että painui suoraan höyhenille. Nukkua posotinkin kellon soittoon, mikä on suoranainen ihme! Ihanaa lähteä töihin, tuntuu, että olisi ollut vapailla jo viikon. Napsakka viikko edessä, lyhyt tosin. Ensi viikonloppuna tulee vieras ( tai siis tuttu) kalakukkojen kaupungista. Kiva. The Loma lähenee uhkaavasti...
Wau!!
VastaaPoistaJos en ois täällä rapakon toisella puolella, niin änkeisin teille syömään...ja hiuksetkin pitäs kyl laittaa...Jos ensi kesänä Suomen lomalla on aikaa, suuntaan kyllä salonkiisi..
Terkuin Anna Floridasta
Hei Anna Floridasta! Tervetuloa salonkiin! Järjestämme muuten elokuussa Pop-up ruokapäivän. Se on sellainen päivä, että Suomessa jokainen saa sen päivän aikana "leikkiä" ravintolaa. Pistämme pystyyn ruokatarjoilun liikkeellämme. Jos olet Suomessa...
VastaaPoistaMmm, nam! Itsenisyyspäivän paisti ja granaattiomenasalaatti oli makoisa, mutta ei tainnut päihittää teidän illallistanne.
VastaaPoistaPuikulapottua olla pittää... herkkua on siinä monenlaista, monenlaista!
VastaaPoistaLumo: Olihan tuo ihan makoisa, mutta itse tekemää ruokaa ei osaa "silleen" maistaa. Aina toisen tekemä on parempaa, jännä muuten sekin :)
VastaaPoistaPiia: Puikula toimii itsenäisesti :)