24.6.2011

Jussun Tussun

Se on Juhannus nyt. Selvittiin hengissä eilisestä myrskystä. Kivasti pyöritti Lähdejärveä, kyllä luonnonvoimien edessä ihminen on nöyrä ja pieni. En muista, että täällä olisi koskaan niin kova tuuli käynyt. Mökissä oli lämmintä ja turvallista. Vähän piti katsella ympäröiviä puita, tuleekohan nuo niskaan. Muutaman oksan heitti pihalle, enkä olisi halunnut alle jäädä. Enihau, tuuli on tyyntynyt ja sää on sellainen perinteinen Jussisää. Kolea ja harmaa. Mutta kyllä se siitä vielä valostuu ja antaa meille aihetta juhlaan.

Mökki nukkuu vielä, kellohan on vasta seiska. Mie jo mokan keitin ja Jussin kunniaksi mustikkapiirakkaa natustan. Olin eilen kuin puulla päähän lyöty, enkä yrittänytkään saada mitään aikaiseksi. Onneksi meillä oli täydenpalvelun majatalo, ystävät saapuivat mökille jo keskiviikkona ja täällä oli maggarakastike odottomassa, mökki siivottu ja saunat lämmitettiin. Mie vaan olla möllötin. Nyt on akut ladattu, jaksaa illalla humpata.

Ilmalämpöpumppu on nyt sit totista totta. Sain kuin sainkin luvan asennukselle. Monen mutkan kautta se virallisesti menee, täytyy tehdä yhtiöjärjestyksen muutos ja hallituksen pitää kokoustella. Sain ns. väliaikaisen päätöksen ja omalla riskillä asennutan, mutta hallitus puoltaa ja suhtautuu positiivisesti. Seuraava yhtiökokous on ensi keväänä, siltä tulee sitten virallinen päätös tai sitten ei. Jos joku haluaa olla mulkero ja kieltää moisen hökötyksen, niin sitten joudun sen poistamaan. Mutta se ei ole todennäköistä. Olen onnellinen. Tulkoon helle, nyt en enää valita. Asennus tapahtuu 4.7 ja sen jälkeen Matinkylässä ollaan pakkasen puolella. Jeah! Näinkö maltan enää mökillekään lähteä, siellä istun jäädytetyssä himassa...

Ja me tehdään tänään juhannusjärjestykseen muutos. Pyrkimyksenä on syödä ajoissa eikä puolilta öin. Olen ajatellut, että kokeilemme jopa niin, että ensin syödään ja sitten vasta kylvetään. En tykkää käydä täydellä massulla saunomassa, mutta jos ruoka olisi jo neljältä ja sauna joskus seiskalta, niin se voisi onnistua. Näin sitä saattaisi jaksaa valvoa pidempäänkin, eikä olisi aatuutilullaa jo kympiltä. Kuullostaa hyvälle, katsotaan toimiiko käytännössä. Kohtahan tässä siis täytyy aloittaa ruuan valmistus. Juhannuskoivut ja vastat täytyy hakea ja sauna pestä. Ne on niitä perinteitä. Illan menu on myös hyvin perinteinen. Ensin ajattelin sen olevan tylsää, aina lähes samaa, mutta kun ne ovat niitä herkkuja mitä haluaa syödä. Niissä on se Jussin maku. Miksi siis ei?

Alkuruoka: 
- Martan merellinen rapukokteili. 
- Paahdettu ruisleipä.

Pääruoka: 
- Seisovalla herkkupöydällä mennään.
- Savustettu lohi. 
- Perunarätkäytys. 
- Mäti
- Kesäkurkut
- Tzatziki
- Tomattikesäkurpitsmozzarellavuoka
- Vihreäsalaatti

Jälkiruoka:
- Mokkaunelma
- Mansikkakakku ja kahvi/avec

Voi olla, että illalla on jo huiko, niin silloin laitetaan grilli kuumaksi. Olen varannut maissia, kanaa ja possua. Ja tietenkin maggaraa. Näillä mennään. Olisi ihanaa laittaa tanssit pystyyn uudella kesäkeittiö terassilla. Katsotaan, onko meistä siihen. Kokon kanssa emme ala tuhraamaan, palaa vielä koko mökki. No, ei todella pala. Ukko on duunipaikan paloturvallisuuspäällikkö vai mikä lie turvahenkilö. Meillä ei voi edes tulitikkua sytyttää etteikö ole vesiämpäri vieressä. Juu, vitsivitsi. Hyvähän se on, että joku on turvallisuushakuinen.

Rakkaat lukijat, näillä mennään Jussi 2011. Oikein hauskaa, turvallista ja herkullista Juhannusta myös sinulle. Yritän raportoida kuvien kera jahka kerkeän. Ollaan söpösti lempeitä ja nautiskellaan. Kippis ja kulaus ( kohtuudella.) It`s a Fresitatime!

P:S Enää neljä päivää duunia!!!!!!

5 kommenttia:

  1. Hyvää juhannusta, itse olen töissä koko hela viikonlopun ja seuraan kuinka monta päätä tippuu:)
    Onnea ilmalämpöpumpulle. Meillä on sellainen ja nimenomaan voit puhua pakkasesta kun sen laittaa viilennykselle tulee hiton kylmä. Muista sit että flunssa iskee heti jos olet vähänkä liian viileässä:)

    VastaaPoista
  2. Ihanaa juhannusta teille! Mahtava menu ja muutenkin oikein kunnon keskikesänjuhlan tuntua...
    Mä täällä räplään uutta iPad2 ja siemailen kylmää skumppaa, hani väkertää keittiössä raparperimansikkapiirakkaa....Ihanat grilliruuat odottaa ja mä saan olla ko Ellun kana, koska tulin aamusta Singaporesta ja mullahan on tosinpaha jetlaagi, hih!!!
    Ihanaa, ihanaa, ihanaa...tänään nautitaan! Paljon terkkuja "palomestarille" ja tietenkin Juppelle rapsutuksia!
    Halitsut!

    VastaaPoista
  3. Piia: Samoin sinne, rähäkkää Jussia!

    Henrietta: Voi hitsi, duuni ei kiva Jussina. Kai. Pitää olla varovainen ettei tule flunssa. Hyvää Jussia enivei...

    Sirutuuli: Oikein hyvää Keskikesän juhlaa, jalalla koriasti.

    Mari: On se kiva kun ukko passaa. Sulla on pullat hyvin uunissa. Terkut menee perille, kohta nähdään, sit juhlitaan!!

    VastaaPoista