6.3.2011

Resepti rakkauteen

Hemmetti, olisin postannut lupaamani ruokaohjeet edelliseen, mutta se ei onnistu. En saa pois noita menu tekstifontteja ja heittää tekstin aina keskelle. Siinä on opiskeltavaa vielä, kuinka saan poistettua edellisen ja jatkettua ihan normi tekstailulla. Höh, höh... No, tässä ohjeita.

Alkusalaatissa aloitin rapujen marinoimisella. Seesamiöljy, oliiviöljy, valkoviini, sitruunamehu, chili, tilli ja valkosipuli. Laita kypsentämättömät ravut marinoitumaan ja paista juuri ennen kuin tarjoilet salaatin.
Tein raikkaan salaattipohjan. Salaattia, tomaatti, kurkku, viinirypäle, kevätsipuli, tilli, persilja, vihreää parsaa, isoja kapriksia. Salaattikastike: seesamöljy, oliiviöljy, balsamico, chilirouhe, hunaja, sitruunanmehu.
Juustotangot. Tee voitaikinasta suikaleet, jotka kiepautat korkkiruuville. Voitele munalla ja pyörittele juustoraasteessa. Uuniin 225 n. 10-15 min.
Kasaa salatti, lämpöiset ravut päälle ja juustotanko. Jopa ukkorähjä tykkäs, söi kaikki!

Tein itse pastaa ja onnistuin mielestäni hienosti. Onhan siinä hommaa mutta on se hyvää!
Kuivatut herkkutatit ( from Inkoo) liotetaan vesimaito seoksessa ( 2 h.) Paistan niitä pannulla, kevätsipulin ja valkosipulin kera. Täytteessä voisi käyttää ricottajuustoa, mutta oli loppu kaupasta. Laitoin ihan tavallisen valkosipulituorejuuston. Sotkin täytteeseen siis paistetut sienet/sipulit ja juuston sekä suolaa. Ei muuta. Sienen hieno maku tulee esille. Pastan tekoa voi päätellä edellä olevista kuvista. En ala sitä tässä jaarittelee...
Pastan kastikkeen keittelin kokoon rakkaudella. Sulata kattilassa 100 g. voita, kunnon loraus valkoviiniä, kuohukermaa, heitä joukkoon kuivattuja tatteja kourallinen, kevät sipulin lohkoja, sitruunan mehua, chiliä hiukka, salvianlehtiä, ripaus suolaa ja sokeria. Keittele miedolla lämmöllä ns. kasaan. Siivilöi ja kaada raviolin päälle.

Pastan (raviolin) tekemisessä yksi erityisen tärkeä asia on aikataulutus. Kun alat keittää pastaa, valmistele kaikki muu valmiiksi. Lämmitä lautaset, näin pasta pysyy paremmin lämpöisenä. Kastike ja muut härpäkkeet on oltava redi! Ja tietysti ruokailijat! Eikä emäntä saisi olla liian tintturassa. Nyt ei ilmeisesti ollut, sillä lopputulos oli suussa sulava. Perskutarallaa, mie osasin!

Viime viikonlopun suklaafondant epäonnistui. Resepti oli mielestäni outo. Tai tekijät huiskeessa :)
Löysin hyvän ohjeen eräästä (http://pastanjauhantaa.blogspot.com/a) blogista ja sillä onnistuin. Kai minä voin reseptin julkaista täällä, ei kai se ole kiellettyä? Olen maininnut alkulähteen ja sitä vartenhan ne reseptit ovat olemassa, että niitä ihmiset käyttää. Mutta tässäkin on tämä aikataulu ongelma. Voiko  fondantin tehdä odottamaan uunia jääkaappiin, vai meneekö siitä vatkattu kuohkeus? Tein niin, että paistoin fondantin ihan viimeisenä ja jätin ne pyyhkeiden alle lämmittelemään. No, tietenkin ne olivat hieman lässähtäneitä, mutta maku oli kohdallaan ja rakenne "sulava." Kyllähän minä sen tiedän, että tämä jälkkäri pitää tehdä vähän ennen tarjoilua, mutta siinä vaiheessa en enää luota omiin kykyihini ;)

Suklaafondant (optiona valkosuklaasydän)

50 g voita
50 g tummaa suklaata (70 % toimi hyvin)
1/2 dl vehnäjauhoa
2 munaa
3/4 dl sokeria
60 g valkoista suklaata

Sulata tumma suklaa ja voi kattilassa varovaisella lämmöllä. Vesihaude tai mikro on yleensä ohjeenmukaista varovaisuutta, mutta levylläkin uskaltaa sulatella, kunhan ei ihan täysillä tuhuuta ja muistaa sekoitella taajaan.

Vaahdota sokeri ja kananmunat keskenään ihan kunnolla, tukevaksi vaahdoksi asti. Varista joukkoon vehnäjauhot ja sekoita vähän. Lisää mukaan vielä suklaa-voiseos ja sekoita varovasti nostelemalla esim. nuolijalla tai lastalla taikinaa kulhon reunoilta keskelle. Älä veivaa liikaa, mutta sekoita toki kuitenkin kunnolla mylälle asti.

Täytä vuoat ei-ihan-täyteen niin, että reunoille jää sentti tai pari kohoamisvaraa. Tässä kohden siis itse tupeloin. Jos haluat paistoksiisi vielä suklaasydämet korostamaan muutenkin muhean suklaista makua, paina tässä vaiheessa esim. valkosuklaapalat taikinan sisään kippojen keskelle.

Paista kiertoilmauunissa 185 asteessa 10 minuuttia (normiuunissa hieman kuumemmassa, ehkä 190-195 asteessa) ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Nämä voi syödä joko ihan sellaisenaan tai haluamansa jäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti