12.2.2012

Verta kentälle pojat!

Eilinen reality kotikeittiö tavoitti kulinaristisen hekuman. Oli oikein antoisaa touhuta kyökin puolella. Martta oli niin innoissaan, että viipaloin puolet etusormesta, Auts! Tupla Auts! Olin loppumetreillä suippo paprikan pilkonnassa, kun se jotenkin lipesi kädessä ja terävä (!) kokkiveitseni jurskautti kaikella voimallani sormenpään. Verta tuli tietysti kuin härästä ja kipu on vieläkin aikas mojova. Puolet kynnestä on viipaleena ja siksi en lähtenyt tikattavaksi. Tuskin ne tikkejä kynteen laittaavat. Painon kynnen palan takaisin ja odottelen, että kipu ja vuotaminen loppuu. Vieläkin tihkuttaa... Pyydän myös saada huomauttaa, että Martta ei ollut notkeessa. Menossa oli vasta ensimmäinen lasi viehkosti kuplivaa Proseccoa. Olin muuten saanut pullon asiakkaalta, ja voi mahoton kun olt hyvää. Ihan meni koko puteli kokkauksen lomassa.

Uusin rakas

Njam! Kippis!
Meny

Alkuruoka
Martan hekumalliset kevätrullat salaattipedillä

Pääruoka
Lihaisa pata/kastike tahi vatkuli
Pilhaviriisi
Valkosipulikurkut, smetana

Jälkiruoka
Appelsiinikiisseli
Jäde ja suklaasydän

Kevätrullan täyte

Pannaan pötkyks

Redi

Helevetin hyvää!

Rakastan rakastan
Kevätrullat olivat tietysti vaikutteita Thailandianmatkalta. Tein oman sovellutuksen. Filotaikina on näppärä valinta tällaiseen. Muistat vain työskennellessä pitää taikinan kosteana liinan alla.

Kevätrullatäyte:


- Herkkutattia/mustaa torvisientä
- kevät sipulia
- valkosipulia
- chili
- kalakastike
- currytahna
- seesamöljy
- keitetty vermiselli

Kuivat sienet liotetaan ja vermiselli keitetään ohjeen mukaan. Pilko muut raaka-aineet ja sotke kaikki keskenään. Paistoin vielä täytteen kevyesti pannulla ja maustoin currytahnalla ja kalakastikeella. Jäähdytä täyte ja rullaa pötkylät valmiiksi. Laita ne odottamaan friteerausta, kostutetun liinan alle.

Lihaisa pata


- naudan sisäpaistia
- pekoni
- voi
- sipuli
- valkosipuli
- purjo
- kokonainen herkkusieni
- porkkana
- chili
- paprika
- persilja
- lihaliemi
- kuohukerma
- punaviini

Ostin uuden valurautapadan! Sellainen puuttui ja nyt on. Kuumenna luomuvoi padassa ja ruskista lihat/pekoni. Lisää 3 rkl. vehnäjauhoja ja pikku hiljaa lihaliemi. Keitin lihaliemen itse, fondista ja mausteista. Lisää muut raaka-aineet ja anna padan hautua miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Itse hauduttelin pataa n. 3 tuntia. Oli ihanaisen pehmeä ja täyteläisen makuinen. Lisäkkeenä pilahviriisi.

Pilahviriisi


- 4 dl riisiä ( mulla oli risottoriisi, ihan ok.)
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- oliiviöljy
- reipas litra kasvislientä

Keitä ensin kasvisliemi. Käytän kasvisfondia johon lisäsin luomusoijaa, curryä, vaalkosipulia, kurpitsaöljyä ja yrttejä. Anna hetki muhia. Lasita riisi ja sipulit kattilassa kuumassa oliiviöljyssä. Varo ruskistamasta. Kevyt kuullotus riittää. Lisää neste ja kaada tämä uunivuokaan. Anna hautua uunissa ensin 200 astetta n. 30 minuuttia ja laske tarvittaessa lämpötilaa esim. 150 ( riippuu uunista) ja jatka kypsentämistä n. 30 min. Tarkista, että neste riittää, ja riisistä ei tule liian kuiva. Yleensä toi reipas litranen nestettä riittää.

2 kommenttia:

  1. No kyl on taas hyvät pyöräytykset pöytään pistetty! Nälkä kasvaa nähdessä...

    VastaaPoista
  2. Piia: Uhrasin sormenpääni näidenkin herkkujen eteen. Oli sen arvoista. Ruoka on rakkaus!

    VastaaPoista